sindikato.see.daa@gmail.com

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Καταγγελία κατά της διοίκησης της αεροπορικής εταιρίας AEGEAN AIRLINES για απόλυση συνδικαλιστή

                                    

Δεν είναι τυχαιο το γεγονος, ότι σημερα το φαινομενο των απολυσεων εργαζομενων εχει παρει διαστασεις επιδημιας, όχι μονο για τις επιχειρησεις εκεινες που συνθλιβονται μεσα στις μυλοπετρες της οικονομικης κρισης, αλλα και σε εκεινες που αδραχτουν την ευκαιρια να τακτοποιησουν τους λογαριασμους τους με τους οργανωμένους σε σωματεια  εργαζομενους  καταπατωντας καθε εννοια εργατικου δικαιου. Είναι μια πολιτικη αποφαση, καλυμενη με επιχειρηματικες, δηθεν, επιλογες, που αποσκοπει να δωσει το τελειωτικο χτυπημα, σ`αυτό που ονομαζουμε πρωτοβάθμιο συνδικαλιστικο κινημα και που αποτελει το θεμελιο του συνδικαλισμου στη χωρα.
Το χρονικο
Η εργοδοσια θελοντας να πραγματοποιησει ένα επιχειρηματικο της σχεδιο που προεβλεπε την παραχωρηση ενός κομματιου της δραστηριοτητας της σε άλλη εταιρια, εθεσε στον εργαζομενο το εκβιαστικο δίλλημα: η υπογραφεις και παραιτείσαι από την αποζημιωση και συνεχιζεις τη δουλεια σου σε άλλο εργολαβο, η απολυεσαι. Ο εκβιασμος αυτος συνοδευοταν από τα εξης χαρακτηριστικα:
1.        Η προταση γινεται 1/12/2011, ημερα πανελλαδικης απεργιας.
2.        Η απαντηση των εργαζομενων επρεπε να δοθει εντος 24ων ωρων.
3.        Η υπογραφη ηταν χωρις να γνωριζουν τι υπογραφουν,(ακομη και σημερα δεν είναι γνωστη η νεα συμβαση).
4.        Η υπογραφη ειχε ισχυ ατομικης συμβασης με ότι αυτό συνεπαγεται.
Το σωματειο βεβαια αντεδρασε γνωστοποιωντας το θεμα στα ανωτερα θεσμικα και συνδικαλιστικα οργανα, προσπαθώντας να ματαιωσει όχι το επιχειρηματικο σχεδιο της εργοδοσιας, στο βαθμο που ηταν νομιμο, αλλα να εφαρμοστουν ολες οι νομιμες διαδικασιες που προβλεπει ο νομος για την συγκεκριμενη πραξη. Η απαντηση της εργοδοσιας ηταν η απολυση οσων δεν υπεγραψαν την αυθαιρετη απαιτηση της. Μεταξυ των απολυμενων και ο υπογραφων προεδρος του συλλογου εργαζομενων στην  AEGEAN AIRLINES, (12/12/2011).
Καταγγελουμε λοιπον, την αδικη, παρανομη και καταχρηστικη απολυση των εργαζομενων της  AEGEAN AIRLINES και καλουμε κάθε υπευθυνο θεσμικο οργανο να αναλαβει τις ευθυνες του. Κυριως όμως καλουμε τους εργαζομενους απανταχου να παλεψουν για να αποκρουσουν τις επιθεσεις των εργοδοτων στα δικαιωματα μας.
Συναδελφοι εργαζομενοι,
Η εργοδοσια αψηφοντας νομους και θεσμους διαλυει οποιον προσπαθει, ορθωνοντας το αναστημα του, να διεκδικησει το δικιο του. Ό,τι στο παρελθον ειχε θεσμοθετηθει με τους αγωνες των εργαζομενων, αντικαθισταται σημερα από την αυθαιρετη, ασυδοτη, εκβιαστικη και τρομοκρατικη πρακτικη της εργοδοσιας, χαριν του βραχυπροθεσμου χρηματιστηριακου κερδους της επιχειρησης, χωρις να λογαριαζουν την κοινωνικη και ανθρωπινη διασταση των συνεπειων. Στο σημερινο «ευελικτοποιημενο» εργασιακο πλαισιο, εμεις δεν εχουμε ανθρωπινη υποσταση, αλλα ειμαστε ανταλλακτικα εργαλεια που παραγουμε κερδη για τις τσεπες τους. Τα  εξατομικευμενα συμβολαια  εργασιας, χωρις αναφορα σε συλλογικες συμβασεις, μας οδηγουν στον εργασιακο μασαιωνα. Αυτόν βιωνουμε τωρα.
Αντισταθειτε…


      ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
AEGEAN AIRLINES

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου