sindikato.see.daa@gmail.com

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Συγκέντρωση-συζήτηση για τις Συλλογικές Συμβάσεις



Συγκέντρωση-συζήτηση με θέμα:  «τα εργατικά δικαιώματα και οι συλλογικές συμβάσεις στην εποχή του μνημονίου και της οικονομικής κρίσης»

30 Νοέμβρη 2011 και ώρα 17.30 στο Olympus Plaza. Θα μιλήσει  ο Αποστόλης Καψάλης, εργατολόγος, ερευνητής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ.

 θα παρέμβουν συνδικαλιστές από το ΕΚΑ.
                                               
                                                                         24.11.11                                                                                                                 
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Εργαζόμενοι στο χώρο του Αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος,

Ένα νέο περιβάλλον έχει δημιουργεί, για την δράση των σωματείων, μετά  την ψήφιση του πολυνόμου που ανατρέπει το καθεστώς διαπραγμάτευσης των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας αλλά και των τελευταίων πολιτικών εξελίξεων με την δημιουργία της κυβέρνησης Παπαδήμου.

 Καμία αυταπάτη δεν πρέπει να υπάρχει στους εργαζόμενους για την πολιτική που θα ακολουθήσει η συγκεκριμένη κυβέρνηση. Θα επιχειρήσει να επιβάλλει με μεγαλύτερη ένταση και αυταρχισμό τις ήδη σχεδιασμένες πολιτικές και να υλοποιήσει την συμφωνίες με την τρόικα  που αυτές σημαίνουν   νέα βάρη και χαράτσια  για τους εργαζόμενους. Τώρα πρέπει όλοι οι εργαζόμενοι, να παλέψουμε για να ανατρέψουμε τα αντεργατικά σχέδια της νέας συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ, των τραπεζών, του κεφαλαίου  και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ένα από τα πρώτα ζητήματα που θα αντιμετωπίσει το συνδικαλιστικό κίνημα είναι η ακύρωση στην πράξη του αντεργατικού πολυνόμου, που βασικό στόχο έχει να δώσει την δυνατότητα στους εργοδότες να καταργήσουν την τελευταία διασφάλιση των εργαζόμενων που είναι οι Συλλογικές Συμβάσεις.

Οι εργοδότες του χώρου έχοντας «πιάσει» το μήνυμα της κυβερνητικής πολιτικής, έχουν ξεκινήσει προ πολλού τις παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας, την αυθαιρεσία και την επιβολή του «νόμου του εργοδότη». Ο πολυνόμος έρχεται να επικυρώσει στην πράξη τις αυθαιρεσίες και τις παρανομίες των εργοδοτών του χώρου, δημιουργώντας ένα καθεστώς βαρβαρότητας και άγριας εκμετάλλευσης. Θα μας βρουν όμως μπροστά τους. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να αντισταθούν για να μπορέσουν να διασφαλίσουν το μέλλον τους.


ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑ  ΑΘΗΝΩΝ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ DHL EXPRES
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ στη CPS
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΙΚΕΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΝΑΕΡΙΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Οι εργαζόμενοι καθοριστικός παράγοντας των εξελίξεων



Βρισκόμαστε μπροστά σε έντονες και πυκνές πολιτικές εξελίξεις που διαμορφώνουν νέα δεδομένα στον αγώνα των εργαζόμενων για ανατροπή των αντιλαϊκών πολιτικών των μνημονίων και της νέας συμφωνίας της κυβέρνησης με την ΕΕ στις 27 Οκτώβρη. Μια συμφωνία που φέρνει νέα μέτρα σε βάρος των εργαζόμενων και παραδίδει την χώρα μας χειροπόδαρα στα ξένα οικονομικά συμφέροντα.

Οι τελευταίες συγκλονιστικές πολιτικές εξελίξεις βγάζουν πολύτιμα συμπεράσματα που πρέπει να αξιολογηθούν και να αξιοποιηθούν από το συνδικαλιστικό κίνημα.

-Οι πολιτικές εξελίξεις είναι αποτέλεσμα της μαζικής παρέμβασης των εργαζόμενων, που μέσα από τις απεργίες , τις καταλήψεις, τα συλλαλητήρια, τα κινήματα άρνησης πληρωμής των χαρατσιών, τις παλλαϊκές διαμαρτυρίες την ημέρα του ΟΧΙ, έφερε σε κρίση τη κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα της χώρας μας. Καμία κυβέρνηση, και καμία πλειοψηφία δεν μπορεί να σταθεί με τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού απέναντί της.

-Η κυβέρνηση με την εξαγγελία του δημοψηφίσματος προσπάθησε για άλλη μια φορά να εκβιάσει την συναίνεση του Ελληνικού λαού στην αντιλαϊκή και καταστροφική πολιτικής της, θέλοντας να υφαρπάξει την συμφωνία του προκειμένου να την χρησιμοποιεί σαν άλλοθι στην εφαρμογή της πολιτικής της ενάντια στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.

-Η σημαντική πιθανότητα να εκφράσει ο Ελληνικός λαός τη οργή και αγανάκτησή του στις ασκούμενες πολιτικές με ένα βροντερό ΟΧΙ που θα έστελνε στα σπίτια τους το ΔΝΤ και την ΕΕ, ανάγκασε τις πολιτικές δυνάμεις, που στηρίζουν τα μνημόνια, να αναζητήσουν κυβερνητικές διεξόδους που δεν θα θέτουν σε αμφισβήτηση τις συγκεκριμένες επιλογές και τις πολιτικές της τρόϊκας.

-Η ΕΕ σε συμπαιγνία με την κυβέρνηση και δυνάμεις της αντιπολίτευσης που στηρίζουν τις μνημονιακές πολιτικές, εξαπέλυσαν επίθεση τρομοκράτησης του Ελληνικού λαού, θέτοντας εκβιαστικά διλλήματα «δανειακή σύμβαση ή έξοδος από το Ευρώ» πιέζοντας τους εργαζόμενους και τον Ελληνικό λαό να αποδεχθεί μια συμφωνία που λεηλατεί το μέλλον το δικό του  και των παιδιών του. Το πραγματικό δίλλημα για τον Ελληνικό λαό είναι με ποιες πολιτικές θα σταματήσει ο κατήφορος της οικονομίας, θα σταματήσουν να κλείνουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα σταματήσει η αύξηση της ανεργίας, θα σταματήσει η συρρίκνωση των μισθών και των συντάξεων, θα κατοχυρωθούν τα δικαιώματα τω εργαζόμενων για ασφαλή δουλειά και ασφάλιση, για την κατοχύρωση των κοινωνικών τους δικαιωμάτων. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλη επιλογή. Το σύνθημα που κυριαρχεί στις συγκεντρώσεις «δεν σας θέλει ο λαός, πάρτε το μνημόνιο και φύγετε από δώ» και η ανατροπή αυτών των πολιτικών απαιτεί και συγκρούσεις με τους εμπνευστές και τους εκφραστές τους. Όποιος εργαζόμενος θεωρεί ότι μπορεί να ελπίζει σε λύση της κρίσης και ανατροπής των αντιλαϊκών μέτρων μέσα από το υπάρχον πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των πολιτικών δυνάμεων του μνημονίου, τότε, είναι σαν να ακυρώνει στην πράξη τον ίδιο του τον αγώνα.

-Οι πολιτικές εξελίξεις έριξαν και τις μάσκες όσων προσπαθούσαν για μικροκομματικούς λόγους να προβάλλουν ένα δήθεν αντιπολιτευτικό λόγο που στην ουσία όμως δεν αμφισβητούσε το πλαίσιο που χάραζε η κυβέρνηση και η τρόϊκα. Όταν διαπίστωσαν ότι ο λαός μπορεί να συμπαρασύρει στο πέρασμά του και αυτούς και τις πολιτικές τους, τρέχουν να δηλώσουν υποταγή στη Μέρκελ και τον Σαρκοζί, στα μνημόνια και στις αντιλαϊκές πολιτικές γιατί τα συμφέροντα τους είναι σε πλήρη αντίθεση με τα συμφέροντα των εργαζόμενων και του Ελληνικού λαού.

-Οι εργαζόμενοι δεν υποστέλλουν τη σημαία του αγώνα τους. Αντίθετα τον εντείνουν. Έχουν γίνει ο καθοριστικός παράγοντας των εξελίξεων. Η πάλη τους για την ανατροπή αυτών των πολιτικών, για την διαμόρφωση μιας άλλης πορείας της χώρας που θα έχει στον κέντρο της τις ανάγκες τους λαού, παραμένει αναγκαιότητα. Όπως ανέτρεψε στην ουσία την πλέον λαομίσητη κυβέρνηση στην σύγχρονη ιστορία έτσι θα αντιμετωπίσει όποιους και με οποιοδήποτε κυβερνητικό σχήμα θα συνεχίσουν τις ίδιες πολιτικές.

-Το συνδικαλιστικό κίνημα, παρά τις αδυναμίες του και τον μη ευνοϊκό συσχετισμό δύναμης στις γραμμές του μπορεί να καταστεί καθοριστικός παράγοντας στο αγώνα αυτό. Πρέπει όμως  πρώτα απ΄όλα να αναδείξει τις συνέπειες αυτών των πολιτικών σε κάθε συγκεκριμένο χώρο, να κάνει καθαρό στους εργαζόμενους ότι η πάλη του έχει ένα συγκεκριμένο ορίζοντα όσο δεν διαμορφώνονται οι πολιτικοί όροι ανατροπής αυτής της πολιτικής και όσο δεν κάνει βήματα στην ουσιαστική ανασυγκρότησή του συνδικαλιστικού κινήματος και στην αντιστοίχιση του με τις ανάγκες των εργαζόμενων και της κοινωνίας. Και η διαμόρφωση των όρων δεν μπορεί να γίνει όσο δεν διαμορφώνει πολιτικά αιτήματα και στόχους για την διεκδίκηση του από τους εργαζόμενους και δεν επιδιώκει την πολιτική τους χειραφέτηση μέσα από την καθημερινή του δράση. Πως μπορείς να αντιμετωπίσεις το άλλοθι του χρέους που επιφέρει τις πολιτικές λεηλασίας του εισοδήματος και των δικαιωμάτων μας, όταν δεν θέτουμε ζήτημα για στάση πληρωμών και διαγραφής του χρέους; Πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την ανεργία και την μείωση των εισοδημάτων μας αν δέν θέτουμε με συγκεκριμένα αιτήματα ένα διαφορετικό μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης της χώρας μας;

Ο δρόμος μπροστά μας είναι δύσκολος και μακρύς. Είναι όμως ένας δρόμος  στρωμένος από την ομορφιά του κοινού αγώνα, του αγώνα που δημιουργεί την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. 

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Ανακοίνωση για ICTS



                                                                               25.10.2011                                         

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Εργαζόμενοι στην ICTS στο «Ελ.Βενιζέλος»

Πριν ακόμα ψηφισθεί το πολυνομοσχέδιο-φονιάς των εργασιακών σχέσεων και της κατάργησης των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, η εταιρεία security ICTS που δραστηριοποιείται κύρια στο αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος, έχει κάνει πράξει από καιρό τις ρυθμίσεις του παραπάνω νόμου.

Η αυθαιρεσία, η καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας, η απλήρωτη εργασία, οι απολύσεις εργαζόμενων που διεκδικούν με αξιοπρέπεια τα δικαιώματα τους, η απόλυση ακόμα και ιδρυτικού μέλους σωματείου, είναι στην καθημερινή πρακτική της εταιρείας.

Η αυταρχική και αντεργατική συμπεριφορά της θέλει να στείλει μηνύματα προς τους εργαζόμενους να υποκύψουν στις πρακτικές της και να αποδεχθούν το καθεστώς «σκλάβου» που τους επιφυλάσσει.

Η πρακτική αυτή όμως πρέπει να πάρει και την μορφή της συναίνεσης των εργαζόμενων. Έτσι μέσα στα πλαίσια που της επιτρέπει η αυταρχική, αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, «στήνει» και το δικό της ελεγχόμενο, εργοδοτικό σωματείο, που το πρώτο πράγμα που θα συμφωνήσει θα είναι η μείωση των αποδοχών και η αύξηση του χρόνου απασχόλησης. Έτσι η πρακτική αυτή θα πάρει και τον επίσημο «νομότυπο» χαρακτήρα με την βοήθεια κάποιων πειθήνιων και εργοδοτικών στελεχών και με τον εκβιασμό και την τρομοκρατία των υπόλοιπων εργαζόμενων.

Για την επιτυχία της προσπάθειας αυτής ασκούν την συνήθη τρομοκρατία περί κλεισίματος της εταιρείας και ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να κλείσουν τα αυτιά σε άλλα σωματεία, όπως το ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ, γιατί αυτοί δήθεν καταφέρονται εναντίον της εταιρείας.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Τι άλλαξε ξαφνικά και η εταιρεία τρομοκρατεί τους εργαζόμενους ότι θα χάσουν την δουλειά τους και ότι θα κλείσει αν δεν ακολουθήσουν το υπό ίδρυση εργοδοτικό σωματείο; Μήπως μειώθηκε το έργο; Μήπως ο Ελ. Βενιζέλος μείωσε το τίμημα της παροχής των υπηρεσιών της ICTS; Η μήπως η εταιρεία θα επικαλεσθεί το γενικότερο κλίμα της κρίσης για να αυξήσει την κερδοφορία της; Η μήπως ο Ελ.Βενιζέλος θα εκμεταλλευτεί την μείωση των μισθών για να «πιέσει» την ICTS σε μείωση του κόστους των υπηρεσιών της; Η μήπως επειδή κάποιοι είχαν το θάρρος και την περηφάνια να καταγγείλουν τις αυθαιρεσίες και να ζητήσουν την στήριξη σωματείων όπως του ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ;

Εργαζόμενοι στην ICTS,
Αν δεν θέλεις να μειωθεί ο μισθός σου και τα επιδόματα,
Αν δεν θέλεις να είσαι έρμαιο στις επιδιώξεις του εργοδότη σου,
Αν δεν θέλεις να είσαι το επόμενο θύμα της αυθαιρεσίας του,
Αν θέλεις σαν άνθρωπος και εργαζόμενος να κρατήσεις την περηφάνια και αξιοπρέπειά σου,

Μην στηρίζεις εργοδοτικά σωματεία που θα υπονομεύσουν το μέλλον σου,
Μην υποκύπτεις στις πιέσεις και την τρομοκρατία γιατί αυτή η πρακτική ακολουθείται όταν η εργοδοσία βλέπει ότι υπάρχουν αποτελέσματα. Δείξε με την στάση σου ότι δεν υποκύπτεις.
Στηρίξου σε συνεπή και αγωνιστικά σωματεία για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων σου.

Ανακοίνωση για OA



                                                                      31.10.2011                                         
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Ο καλύτερος μαθητής στην εφαρμογή της αντεργατικής αντίληψης που καλλιεργεί η κυβέρνηση, αποδεικνύεται η Olympic Handling. Δεν είναι μόνο οι καθημερινές και ανεξέλεγκτες απολύσεις, αλλά καθημερινά αυθαιρετεί εις βάρος των εργαζόμενων καθιερώνοντας το αντεργατικό δόγμα «νόμος είναι το δίκιο του εργοδότη». Από την αρχή του χρόνου έχει μονομερώς μειώσει τις αποδοχές εργαζόμενων, δεν καταβάλλει την εργασία σε ρεπό, οι άδειες δίνονται με καθυστέρηση ενός χρόνου, οι εργαζόμενοι στην πίστα βρίσκονται καθημερινά κάτω από τον κίνδυνο ατυχήματος από την έλλειψη συντήρησης και ανανέωσης των μηχανημάτων.
Τελευταία προχωράει πάλι σε απολύσεις, φυσικά στο όνομα της κρίσης και της προσπάθειας «σωτηρίας» της εταιρείας, εκμεταλλευόμενη την πλήρη απουσία ελέγχου από την μεριά της Πολιτείας και των αρμόδιων οργάνων της.
Στο στόχαστρο έχει μπει εργαζόμενος, μέλος του ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ,  που δεν δέχθηκε την μείωση των αποδοχών του και έχει  προχωρήσει σε ονομαστική καταγγελία στην Επιθεώρηση εργασίας για συνεχείς παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας και των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Η προσπάθεια αυτή αποβλέπει στον εκφοβισμό των εργαζόμενων και στην αποτροπή οποιουδήποτε τολμούσε να διεκδικήσει τα δικαιώματα του.
Καλούμε τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας να ασκήσουν τον ρόλο τους, να προστατεύσουν τους εργαζόμενους από τις συνεχείς αυθαιρεσίες. Καταγγέλλουμε ότι οι απολύσεις έχουν εκδικητικό χαρακτήρα και στοχεύουν στο περιορισμό της συνδικαλιστικής δραστηριότητας των εργαζόμενων.
Καλούμε τους εργαζόμενους να αποκρούσουν την φοβία και την τρομοκρατία. Κανένας εργοδότης δεν είναι ανίκητος. Τους καλούμε να συσπειρωθούν γύρω από το ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ, την μοναδική ελπίδα αντιμετώπισης των αντεργατικών επιλογών.