sindikato.see.daa@gmail.com

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Απόλυση στην Olympic handling



                                                             30.01.12
                                        ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Σε έντονο συναγωνισμό βρίσκεται η Olympic Handling για την κατάκτηση των πρωτείων στην αντεργατική, ανάλγητη και παράνομη πρακτική.

Παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες για αντεργατική συμπεριφορά, τις συστάσεις και επιπλήξεις της Επιθεώρησης Εργασίας, την παραπομπή της στον εισαγγελέα για απόλυση συνδικαλίστριας, δείχνει να αγνοεί επιδεικτικά οτιδήποτε έχει να κάνει με τον σεβασμό της εργατικής νομοθεσίας και την προστασία των εργαζόμενων.

Τελευταία της ενέργεια είναι η απόλυση του συναδ. Ανδρουλάκη Δ., μέλους του ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ μας, ο οποίος είχε αρνηθεί την μείωση των αποδοχών του και είχε καταγγείλει εγγράφως στην Επιθεώρηση Εργασίας τις συνεχείς παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας. Η εταιρεία προετοίμαζε από καιρό την απόλυσή του.  Σε ανακοίνωση μας στις 31.10.12 είχαμε καταγγείλει την επερχόμενη απόλυση και η εταιρεία την ανέβαλε μέχρις φαίνεται να ξεχασθεί το θέμα. Τώρα θεώρησε ότι είναι ο καταλληλότερος χρόνος για να προχωρήσει στην εκδικητική απόλυση.

Είναι καθαρό το μήνυμα που θέλει να στείλει η εταιρεία στους υπόλοιπους εργαζόμενους. «Νόμος είναι το δίκιο του εργοδότη» και ότι δεν υπάρχει περιθώριο για εργατικά δικαιώματα και διεκδικήσεις. Ο αυταρχισμός, η παρανομία, η έλλειψη δημοκρατίας είναι το κυρίαρχο δόγμα στην εταιρεία που φιλοδοξεί να αναδείξει τα «ευεργετικά πλεονεκτήματα» του ιδιωτικού έναντι του δημόσιου τομέα. Να τους χαίρονται αυτοί που τους «παράδωσαν» την δημόσια ΟΑ και αυτοί που τους παρακολουθούν από μακριά να συνθλίβουν τους εργαζόμενους.

Το ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ καταγγέλει στους εργαζόμενους και σε κάθε αρμόδιο την πρακτική της εταιρείας. Δηλώνει ότι παρά την ανασφάλεια και την τρομοκρατία που επιχειρεί να καλλιεργήσει η εταιρεία, θα μας βρίσκει πάντα μπροστά της. Στο χέρι των εργαζόμενων είναι να μπει φρένο σε αυτή την πρακτική.
                                                                     Tο ΔΣ

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Παρέμβαση στην Aeolian Airlines


                                                                                                               29.01.12

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Πρωτοφανή πράγματα συμβαίνουν στους εργασιακούς χώρους του αεροδρομίου. Η αυθαιρεσία των εργοδοτών έχει φτάσει στα άκρα. Το κλίμα πλήρους ασυδοσίας που έχει καλλιεργήσει η κυβερνητική πολιτική, έχει δώσει το άλλοθι στους εργοδότες να παραβιάζουν και αυτούς τους εναπομείναντες εργατικούς νόμους, χωρίς κανένα ενδοιασμό.

Η αεροπορική εταιρεία AEOLIAN AIRLINES δεν έχει καταβάλλει μέχρι τώρα το δώρο Χριστουγέννων. Σε έλεγχο που έκανε η επιθεώρηση εργασίας, μετά ίσως από καταγγελία η πληροφορίες που είχε, διαπίστωσε το συμβάν. Η εταιρεία στην προσπάθεια της να αποφύγει τις ποινικές κυρώσεις που έχει μια τέτοια ενέργεια, με απειλές και εκβιασμούς απαίτησε από τους εργαζόμενους να υπογράψουν δήλωση ότι έχουν εισπράξει το δώρο.

Το ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ με άμεση παρέμβαση του και με τον Πρόεδρο του επισκέφθηκε στις 26.01.12 την εταιρεία για να ζητήσει τον σεβασμό του νόμου. Με τραμπούκικο τρόπο εμποδίστηκε να εισέλθει στην εταιρεία, να επικοινωνήσει με τους εργαζόμενους και να συναντηθεί με την εταιρεία. Απειλήθηκε μάλιστα ότι θα κληθεί η αστυνομία. Μετά την επιμονή του και την είσοδό του στην εταιρεία κατάφερε να αποσπάσει την δέσμευση από την εταιρεία ότι την επομένη θα καταβληθεί το δώρο.

Το ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ θα παρακολουθήσει την υλοποίηση των δεσμεύσεων. Ο νόμος θα εφαρμοσθεί. Διαφορετικά ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Οι εργαζόμενοι πρέπει να γνωρίζουν ότι κανένας εργοδότης δεν έχει ασυλία έναντι του νόμου.
Καμία φοβία
Το κεφάλι ψηλά
Η ενότητα των εργαζόμενων και η συλλογική δράση φέρνουν αποτελέσματα.

Το ΔΣ

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012


«ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΩ» Η ΝΕΑ ΜΟΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ!

E-mailΕκτύπωσηPDF

Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: "ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑ ΠΟΤΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΩ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ"! - Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: "ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑ ΒΙΑΣΤΙΚΑ"!
ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΕΡΙ ΑΓΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΜΗ ΕΥΘΥΝΗΣ! 
Μόνο ως κωμικοτραγική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η κατάσταση και η διακομματική και ενδοκομματική "φαγωμάρα" εντός των τειχών του "μνημονιακού μπλοκ"! Χωρίς περιστροφές, ο Μ. Χρυσοχοΐδης και η Λ. Κατσέλη δήλωσαν ότι δεν ασχολήθηκαν και ιδιαίτερα με την ανάγνωση του μνημονίου, το οποίο όμως ψήφισαν "δαγκωτό"!
Σε μια προσπάθεια να απαντήσει στους επικριτές του, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τόνισε το πρωί της Τρίτης (24/1) στον ΣΚΑΪ με ανεπανάληπτο τρόπο και ύφος: «Δεν διάβασα το μνημόνιο, γιατί είχα άλλες υποχρεώσεις, είχα άλλα καθήκοντα. [...] Δεν ήταν δική μου δουλειά»! Στην εύλογη απορία εκατομμυρίων πολιτών και εργαζομένων, οι οποίοι στενάζουν υπό τον ζυγό του μνημονίου που ο ίδιος συνυπέγραψε, σχετικά με το ποιες ήταν τότε οι ασχολίες του, ο Μ. Χρυσοχοΐδης απάντησε: "Είχα να αντιμετωπίσω το έγκλημα ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη"!!!
Ούτε λίγο ούτε πολύ, λοιπόν, ο υπουργός δηλώνει ότι, καθώς αναλάμβανε καθήκοντα... υπερήρωα που πολεμάει το έγκλημα, παρέλειψε να κατανοήσει το μέγεθος της "εγκληματικής ευθύνης" του για την υπογραφή του μνημονίου, το οποίο, μάλιστα, ευθαρσώς δηλώνει ότι δεν μπήκε καν στον κόπο να το διαβάσει!
Επιπλέον, ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε πως συμφωνεί με την ομιλία Σημίτη στο Βερολίνο, αναφέροντας ότι το μνημόνιο υπογράφηκε κάτω από συνθήκες πανικού, γιατί υπήρχε ενδεχόμενο παύσης πληρωμών και στηρίχθηκε σε κάποιες παραδοχές που δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα με ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα με μέτρα που χτυπούσαν την αγορά.
Ακροβατώντας ανάμεσα στην - κατόπιν εορτής - απόρριψη του μνημονίου και στην άγνοια και αδιαφορία για τους όρους του, είναι απορίας άξιον αν, με αυτό το επικοινωνιακό τρικ, θεωρεί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ότι θα αποτινάξει την ευθύνη από τους ώμους του! 
Την ίδια στιγμή, "λάδι στη φωτιά" φρόντισε να ρίξει η Λούκα Κατσέλη, η οποία, μιλώντας σε εκπομπή στο Mega, επικαλέστηκε περίπου "άγνοια", καθώς ομολόγησε ότι είχε πολύ λίγο χρόνο στην διάθεσή της για να το διαβάσει!
"Εγώ προσωπικά το διάβασα ένα Σάββατο πρωί για τρεις ώρες" (!), είπε και πρόσθεσε ότι το ίδιο χρονικό διάστημα για να το μελετήσουν πριν το ψηφίσουν στη Βουλή είχαν στη διάθεσή τους και άλλοι υπουργοί, κατά τη δική της εμπειρία.
Πραγματικά, τα σχόλια περιττεύουν...
Μέχρι πριν μερικές μέρες υπήρχε η "μόδα" των μνημονιακών υπουργών και στελεχών που καταδίκαζαν το μνημόνιο (ανάμεσα τους και ο Μ. Χρυσοχοΐδης). Τώρα, 2 από τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που έχουν δηλώσει ότι θα είναι και υποψήφιοι για την Προεδρία, δηλώνουν "άγνοια" για το Μνημόνιο, κάτι που οι ίδιοι ψήφισαν στην Βουλή, εκπροσωπώντας τους δεκάδες χιλιάδες ψηφοφόρους τους. Και το αποκηρύσσουν εκ των υστέρωνΠρώτα το ψήφισαν και μετά το μελέτησαν!
Και κυρίως: υπάρχει κάποιος που το υπέγραψε και να το είχε διαβάσει; Γιατί υποτιμούν τόσο πολύ τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού;

Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

Ο μπουναμάς του κου Τραπεζίτη




Με μπουναμά την γνωστή πλέον και πολυφορεμένη απειλή της έλευσης της τρόϊκα, εισήλθε στον καινούργιο χρόνο η τρικομματική κυβέρνηση του εντολοδόχου των τραπεζών, πρωθυπουργού Λ.Παπαδήμου.

Τα δώρα που φέρνει είναι η απαίτηση για ισοπέδωση και των τελευταίων εναπομεινάντων κατακτήσεων των εργαζόμενων. Τον κατώτερο μισθό και τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και άδειας, την παραπέρα μείωση των συντάξεων που θέλει να τις καταντήσει προνοιακά επιδόματα.

Ο τραπεζίτης κος Παπαδήμος, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία της χώρας για να μας βγάλει από τα αδιέξοδα της προηγούμενης κυβέρνησης και να σωθούμε από την χρεοκοπία-στην ουσία να σωθεί το κατεστημένο από την οργή του λαού, αυτός ήταν ο στόχος-εμφάνισε και το νέο όραμα του για την Ελλάδα. Θα είμαστε μια χώρα της Ευρωζώνης αλλά με μισθούς Βουλγαρίας την οποία και εκθείασε για τις επιτυχίες της, να δίνει δηλ. μισθούς πείνας στους εργαζόμενους.

Και επειδή ο κος Τραπεζίτης έχει αναλάβει τα ηνία της χώρας με δημοκρατικό τρόπο, αφού τον διάλεξε ο λαός, δηλ. οι Μερκοζί, οι τράπεζες, το ΔΝΤ και φυσικά τα ντόπια συμφέροντα, γιατί λαός τέλος πάντων δεν είναι ο καθένας, αλλά αυτοί που δίνουν τα δάνεια και αυτοί που τα τρώνε, απείλησε ότι θα επιβάλει την περικοπή του κατώτερου μισθού και των δώρων με νομοθετικό τρόπο!!!!! Και μια και μιλάμε για δημοκρατία να θυμηθούμε και ποιος ήταν ένας από τους στόχους της λεγόμενης «τριμερούς των τραπεζών» της οποίας μέλος ήταν ο κος Τραπεζίτης. Ήταν, λοιπόν, και η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της δημοκρατίας στην προώθηση των συμφερόντων των τραπεζών!!!!!!

Όταν κάποιοι έλεγαν, όταν ήρθε το πρώτο μνημόνιο, ότι τα μέτρα δεν θα σταματήσουν εκεί αλλά θα έχουν και συνέχεια, κάποιοι προσπαθούσαν να αποδείξουν ότι έτσι θα αποφύγουμε την χρεοκοπία και κάποιοι άλλοι εθελοτυφλούσαν ότι πρέπει να περιμένουμε.

Όταν κάποιοι έλεγαν ότι το πρόβλημα δεν είναι τα ελλείμματα και το χρέος αλλά πρόκειται για συνολική αναδιάρθρωση του καπιταλισμού με στόχο να αυξήσει την κερδοφορία του καταργώντας όλες τις κατακτήσεις των εργαζόμενων, κάποιοι ήλπιζαν ότι η μπόρα θα περάσει δίπλα τους.

Όταν κάποιοι έλεγαν ότι αυτή η πολιτική μας οδηγεί σίγουρα στην χρεωκοπία, κάποιοι φαντάζονταν ότι το λένε γιατί θέλουν να βγούμε από το Ευρώ.
Τώρα που ακόμα και αυτοί που επιβάλλουν αυτή την πολιτική αντιλαμβάνονται ότι δεν οδηγεί πουθενά, αλλά σαν φάρμακο έχουν την συνέχισή της, τώρα που η χρεωκοπία των Ελληνικών νοικοκυριών είναι μια πραγματικότητα, πως θα την εμφανίσουν, σαν περήφανη και εθνική πολιτική;

Και οι εργαζόμενοι τι περιμένουν; Να τους λυπηθούν αυτοί που παίρνουν αυτές τις αποφάσεις και τις πολιτικές; Μα αν ήταν να τους λυπηθούν γιατί να πάρουν αυτά τα μέτρα;

Τι περιμένουν οι εργαζόμενοι; Να μαζεύουν τα ψίχουλα που θα τους ρίχνουν οι εργοδότες; Ποιος είναι ο στόχος τους; Να κρατήσουν ότι τους απομείνει από αυτό που έχουν και έτσι να εξασφαλίσουν απλά την επιβίωση; Αυτός είναι ο στόχος αυτών που παράγουν όλο τον πλούτο αυτού του κόσμου;

Δεν κατανοούν ότι περισσότερο από τον τρόμο και την ανασφάλεια που εισπράττουν, αυτοί που φοβούνται περισσότερο είναι ίδιοι που επιβάλλουν αυτά τα μέτρα; Τι έδειξε ο Ιούνης, τι έδειξε ο Οκτώβρης με τις μεγαλειώδης κινητοποιήσεις και απεργίες; Τον Παπαδήμο το φέρανε γιατί έχει ικανότητες η για να καθησυχάσουν, πρόσκαιρα φυσικά, την οργή του λαού; Και γιατί αυτή η οργή δεν μπορεί να συμπαρασύρει στο διάβα του όσους επιβουλεύονται το μέλλον τους και των παιδιών τους. Πολύ δεν θέλει. Θέληση θέλει και πείσμα. Δυναμισμό και Υπομονή.

Τι δείχνει η περήφανη στάση των εργαζόμενων στη Ελληνική Χαλυβουργία, στο ALTER, στα τόσα εργοστάσια και επιχειρήσεις που οι εργαζόμενοι δεν υποκύπτουν στις απειλές και τους εκβιασμούς των εργοδοτών, αρνούνται να δεχθούν τη σύγχρονη σκλαβιά και έχουν ξεσηκώσει, ακριβώς για αυτή τη στάσης τους, ένα τεράστιο κύμα αλληλεγγύης και κρατούν ψηλά τη τιμή και τη περηφάνια της εργατικής τάξης και όλων των εργαζόμενων.

 Μπορούμε να αποτρέψουμε τον μονόδρομο προς την κόλαση που οδηγούν οι μνημονιακές πολιτικές.
Μπορούμε να επιβάλουμε μια άλλη πολιτική που θα έχει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.
Πρέπει τώρα να ξεσηκωθούμε. Δεν υπάρχει άλλο περιθώριο υποχώρησης. Μας τα παίρνουν όλα. Θα τους αφήσουμε;
 Τώρα θα δοκιμασθεί η αντοχή της τρικομματικής κυβέρνησης, της ΕΕ του ΔΝΤ, του ΣΕΒ και των τραπεζιτών. Τώρα μπορούν να δουν τι σημαίνει ένας οργισμένος και αποφασισμένος λαός.
Η 24ωρη απεργία στις 17 Γενάρη είναι κοντά. Και τώρα δεν δικαιολογείται η απουσία κανενός.