sindikato.see.daa@gmail.com

Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Πανελλαδική απεργία 26 Σεπτέμβρη 2012


                                                               24.09.12
                                                          
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συναδέλφισσες,συνάδελφοι,
Ένα πρωτοφανές για ευρωπαϊκή χώρα κοινωνικό ολοκαύτωμα, επιτελείται στην χώρα μας.

Τα μέτρα που απεργάζονται για το πακέτο των 20 δις περίπου, ολοκληρώνουν την πλήρη ισοπέδωση κάθε εργατικής και κοινωνικής κατάκτησης.

Μας γυρίζουν ένα αιώνα πίσω καταργώντας το οκτάωρο, το πενθήμερο, τις αποζημιώσεις, διαλύουν την κοινωνική ασφάλιση, την νοσηλευτική περίθαλψη τις συντάξεις, το εισόδημα των εργαζόμενων , των συνταξιούχων, των πλατιών λαϊκών μαζών.

Ενας ανελέητος ταξικός πόλεμος διεξάγεται με στόχο την έξοδο από την καπιταλιστική κρίση αλλά με την κοινωνία γονατισμένη.

Οι πρόθυμοι υπηρέτες του ξένου και εγχώριου τραπεζικού και οικονομικού κατεστημένου, σε συνεργασία με τα ΜΜΕ που ευελπιστούν σε οφέλη από την υλοποίηση αυτής της πολιτικής, χρησιμοποιούν κάθε μέσο για την υποταγή του λαού. Τρομοκρατία, εκβιασμοί, απειλές είναι το καθημερινό «μενού» προκειμένου να πείσουν τον λαό για τον μονόδρομο της πολιτικής τους και την μείωση των αντιστάσεων του.
Ενας μονόδρομος που κάθε φορά οδηγεί πιο βαθιά στην οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική καταστροφή την χώρα μας.

Για τους εργαζόμενους δεν υπάρχουν πολλές επιλογές. Υποταγή η αντίσταση.
Η πρώτη απαιτεί την υποταγή και το σκύψιμο του κεφαλιού. Ο κάθε ένας διαλέγει. Είναι υπεύθυνος και για τα αποτελέσματα.

Η δεύτερη είναι η ελπίδα να αλλάξει η πορεία του τόπου. Είναι αυτή που γέμισε τις πλατίες, τους δρόμους, τα συλλαλητήρια, τις καταλήψεις, που αντιστάθηκε στον αυταρχισμό και την τρομοκρατία. Αυτή που έδωσε ισχυρά πολιτικά μυνήματα και άλλαξε το πολιτικό τοπίο στην χώρα μας. Είναι αυτή που ξέρει ότι πρέπει να ανεβάσει τον αγώνα της σε ψηλότερα επίπεδα, να πολιτικοποιήσει τα αίτήματα και την δράση του. Να ανατρέψει τις πολιτικές του μνημονίου που οδηγούν στην καταστροφή, ανατρέποντας αυτούς που την υπηρετούν.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Είμαστε με την δεύτερη επιλογή. Γιαυτό και καλούμε τους εργηαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στην 24ωρη Πανελλαδική απεργία στις 26 Σεπτέμβρη. Γιατί ο αγώνας είναι μακρύς και δύσκολος. Η απεργία είναι η αρχή. Τώρα πρέπει να δείξουμε την δύναμή μας.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

Προσυγκέντρωση του ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ στο Μουσείο στις 10.30

                                                Το ΔΣ

Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

ΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ, ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΚΑΙ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ



Του ΝΙΚΟΥ ΓΟΥΡΛΑ*
Tα τελευταία μέτρα που η τρικομματική κυβέρνηση των γκαουλάιτερ προωθεί έχουν στον πυρήνα της λογικής τους την ακόμα μεγαλύτερη καταστροφή μεγάλων τμημάτων της ζωντανής εργασίας, με τη μακροχρόνια ανεργία, τη μετανάστευση, την βίαιη αλλαγή θέσης στην παραγωγή. Τα μέτρα αυτά δεν αποβλέπουν σε καμιά «δημοσιονομική εξυγίανση», έρχονται κατ’ απαίτηση των εργοδοτών, για να μπορούν χωρίς κανένα πια εμπόδιο να προσλαμβάνουν, να απολύουν, νααπασχολούν τους εργαζόμενους όπως και όποτε τους βολεύειαυξάνοντας στο έπακρο την εκμετάλλευση.
Αποβλέπουν στον ευτελισμό της αξίας της εργατικής δύναμης σε επίπεδα που δεν θα αρκεί ούτε για την ίδια την αναπαραγωγή της. Σε συνδυασμό με την κατάρρευση του κοινωνικού κράτουςτη διάλυση της συστήματος υγείας, της παιδείας κ.λπ., θα οδηγήσουν σε μια καινούργια σχέση ανάμεσα στις δυνάμεις του κεφαλαίου και τις δυνάμεις της εργασίας. Το κεφάλαιο θα έχει καταφέρει στο πρόβληματης πτώσης του μέσου ποσοστού κέρδους να έχει δώσει κάποια προσωρινή λύση με τη μεγαλύτερη αναδιανομή του πλούτου προς όφελός του που έχει γίνει τις τελευταίες δεκαετίες.
Το διεθνές πείραμα που διεξάγεται στην πλάτη της εργατικής τάξης της χώρας για λογαριασμό της ευρωπαϊκής μονοπωλιακής ολιγαρχίας του κεφαλαίου όπως εκφράζεται μέσα από τους μηχανισμούς της Ε.Ε είναι τόσο σε έκταση όσο και σε περιεχόμενο συντριπτικό, θα οδηγήσει στην ασιατοποίηση της εργατικής τάξης της χώρας μας. Σε αυτή τη λογική εντάσσονται οι ΕΟΖη σύνθλιψη των μισθών στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα (ήδη σε μεγάλη αλυσίδα πολυκαταστημάτων, προσλαμβάνουν εργαζόμενους με 280 ευρώ για εξάωρη εργασία νομιμότατα), παράλληλα με την κατάργηση της εργατικής νομοθεσίας, την τρομοκρατία, το τσάκισμα και των τελευταίων αντιστάσεων στους τόπους δουλειάς ιδιαίτερα του ιδιωτικού τομέα με πογκρόμ απολύσεων όσων αντιστέκονται στις μειώσεις και τις ατομικές συμβάσεις.
Οι στιγμές για το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα είναι σοβαρές. Ο μοναδικός παράγοντας που μπορεί να ανατρέψει αυτή την επίθεση είναι οι επερχόμενοι εργατικοί αγώνες. Αν και αυτοί οι αγώνες δεν έχουν αποτέλεσμαδεν δημιουργήσουν πολιτικές και κοινωνικές προϋποθέσεις για να πέσει η άθλια τρικομματική κυβέρνηση, τότε είναι σίγουρο ότι θα μας τσακίσουν.
Σοβαρή ευθύνη για την αγωνιστική και ταξική αφύπνιση των εργαζομένων έχουν φυσικά οι ταξικές δυνάμειςοι δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς. Οι ευθύνες μας είναι μεγάλες, για το αν τελικά το ρήγμα που δημιουργήθηκε στις συνειδήσεις των εργαζομένων μετά από δυο χρόνια αγώνων και γενικού ξεσηκωμού κλείσει στο όνομα ενδεχομένων κυβερνητικών λύσεων, αλλά και με περιχαρακώσεις παντός τύπου, ιδεολογικών πολιτικών αγκυλώσεων κάθε μορφής και περιεχομένου. Οι καιροί απαιτούν ένα ενιαίο ταξικoλαϊκό μέτωπο που όχι μόνο θα απαντά στον άμεσο αγώνα, αλλά θα βάζει παράλληλα και τις βάσεις για ένα ανασυγκροτημένο εργατικό κίνημα -απαλλαγμένο από την «αρχαία σκουριά» της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας-, βασικό πυλώνα στην αλλαγή των συσχετισμών προ όφελος των δυνάμεων της εργασίας και της κοινωνικής απελευθέρωσης.
* Ο Νίκος Γουρλάς είναι πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων Εταιρειών του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών
.